You are currently viewing הסוד שיעזור לך להתמודד עם המתוקים

הסוד שיעזור לך להתמודד עם המתוקים

כמה פעמים אמרתם לעצמכם “אני ושוקולד זה מתכון לאסון או איבוד שליטה?”
כמה פעמים החלטתם שהיום אתם מתחילים לשמור על המשקל ונמנעים משוקולד מחשש שתאכלו יותר מדי?
פעמים רבות אנשים חיים עם אמונה, שקיים שם בחוץ מזון מסוים שהם אינם יכולים לעמוד מולו, ואם הם יתחילו לאכול ממנו הם ישמינו.
קבלה עיוורת של אמונה שכזו מבלי לבדוק איך ניתן לטפל בה, מונעת מאנשים להגיע לאכילה נורמטיבית ואיזון המשקל, ומשאירה את השליטה באכילה ובגוף בידי גורם חיצוני ולא בידינו.

קבוצת המזונות העיקרית שמרתיעה אנשים היא קבוצת המתוקים.
ננסה להבין איך מתפתחת הכמיהה למתוק ואיך ניתן להתמודד איתה:

1. “קפה ומאפה” כארוחת בוקר.
המאפים המתוקים שנאכלים על הבוקר, הם פחמימות שנספגות באופן מהיר לדם.
לאחר הצום הלילי רמות הסוכר בדם נמוכות ביותר ובהתאם גם רמת האנסולין.
מנה מרוכזת של סוכר שנספגת בבת אחת מעוררת את הלבלב להפריש אינסולין בכמות מוגזמת לדם (בבוקר קיימת תנגודת קטנה לאינסולין שמובילה להפרשה גדולה יותר על מנת להכניס את כל הסוכר לתאים).
מרגע זה מתחיל אפקט היו-יו: נוכחות מוגברת של אינסולין בדם תוביל להכנסה מוגברת של סוכר לתאים וכתוצאה מכך ירידה חדה של רמות הסוכר בדם. רמות נמוכות מדי של סוכר בדם יובילו את הגוף לבקש סוכר באופן מיידי, איך הוא יבקש? ע”י צריכת מתוקים. ושוב הסוכר עולה בבת אחת, ושוב הלבלב מפריש יותר מדי אנסולין וכך נוצר הביקוש הבלתי נגמר למתוק.

רוצים להימנע מכמיהה עזה למתוק? התחילו את היום עם ארוחה מאוזנת של חלבונים, ירקות ופחמימות מורכבות אשר יעלו את רמות הסוכר בדם באופן איטי והדרגתי.

2. המנעות מאכילת לחם או פחמימות פשוטות

לחם הוא אחד המזונות בעלי הסטיגמה הגרועה ביותר, ללא כל הצדקה. רבים נוטים לחשוב שלחם הוא “מנפח” ומשמין. אך מצד שני לא כל כך שמים לב שמכניסים את הפחמימות הפשוטות בדלת האחורית בצורה של אכילת פריכיות, קרקרים, אורז, תפוחי אדמה ואטריות. לחם מקמח מלא הינו פחמימה מורכבת ועשירה תזונתית (מכילה כמות גדולה יותר של ויטמינים ומינרלים) ובריאה הרבה יותר מכל פחמימה פשוטה אחרת שתצרכו כגון אלו המוזכרות מעלה. הפחמימות הפשוטות גורמות לעליית האנסולין בדם ובכך להורדה דרסטית של רמות הסוכר בדם – מצב אשר מוביל לחשקים עזים למתוק.
לעומת זאת, לחם מקמח מלא יוביל לעלייה מתונה של הסוכר בדם.
לחם ישמין אתכם אם תאכלו ממנו יותר מדי, בדיוק כפי שתשמינו אם תאכלו יותר מדי מקינואה, חזה עוף או קטניות.

רוצים להימנע מכמיהה עזה למתוק? הפסיקו לפחד מלחם מקמח מלא ואכלו אותו בכמויות שפויות (2 פרוסות בכל פעם) במקום שאר הפחמימות הפשוטות בתפריטכם.

עצה קטנה: אל תמהרו ללחם קל, על מנת לשבוע מלחם קל תצטרכו לאכול כמות גדולה יותר של לחם בהשוואה ללחם המלא הרגיל – ההרגל ההתנהגותי לאכול כמויות גדולות יותר אינו מועיל לשמירה על אכילה נכונה ושמירה על המשקל בטווח הארוך.

3. חוסר איזון בתפריט

אנשים רבים אשר מנסים לרזות נוטים לבחור בדיאטות דלות פחמימות.
אמנם לעיתים דיאטות אלו מובילות לירידה מהירה במשקל, אך מהר מאוד אנחנו מוצאים את עצמנו בחיפוש אחר הפחמימה הנכספת.
מאחר ואיננו מספקים אותה לגופנו, הוא מתחיל לבקש את הפחמימות הנספגות מהר – המתוקים.

רוצים להימנע מכמיהה עזה למתוק? דאגו לקיים ארוחות מאוזנות בהן לצד החלבון והירק תהיה גם פחמימה מורכבת. לדוגמא: לחם מקמח מלא, תירס, עדשים, אפונה, שעועית, אורז מלא.

4.שעות רבות ללא אכילה

לאורך שעות היום גופנו צורך אנרגיה לשם פעולות בסיסיות כמו הליכה, חשיבה, נשימה וכו’.
מקור האנרגיה בה משתמש גופנו הוא מהפחמימה.
כאשר עוברות שעות רבות ללא אכילה (עומס בעבודה הוא לא תירוץ) גופנו תשוש וחסר אנרגיה, ולפעמים מרוב רצון לסיים את המשימות מהר לא נרגיש בכך. במצב כזה גופנו מבקש אנרגיה באופן מיידי, הפחמימות אשר נספגות באופן המהיר ביותר הן המתוקים ועל כן ברגעים שכאלו אנו עלולים לחוש צורך גופני במתוק.

רוצים להימנע מכמיהה עזה למתוק? דאגו לספק לגופכם מזון (הכמות היא בהתאם לצורך התחושתי) כל שלוש שעות על מנת לחדש את מאגרי האנרגיה בגוף. אין זמן? גם פרי יכול לתת קצת אנרגיה.

5.חוסר שעות שינה

בעולם האינטנסיבי שאנו חיים בו היום, כאשר דרישות הסף לתפקוד יומיומי תקין (ילדים, בן/בת זוג, משפחה, חברים, עבודה) הן גבוהות, הנושא אשר עלול להפגע משמעותית בחיינו הוא נושא השינה.
כאשר איננו מקפידים על שעות שינה מינימליות לשם מנוחת הגוף לאחר יום עמוס, הוא יחפש אנרגיה להטענה, אנרגיה זו תגיע בצורת מזון.
מהי האנרגיה הנספגת באופן המהיר ביותר? מתוקים.

רוצים להימנע מכמיהה עזה למתוק? דאגו לישון שנת לילה טובה ורציפה בכל ערב, מומחים ממליצים על לפחות 7-9 שעות שינה בלילה.

6.מחסור בשעות שמש

כמה פעמים יצא לכם לצאת לשמש לאחר שעות ארוכות של ישיבה בחדר סגור וגיליתם שזה פשוט עשה לכם טוב?
אחת הסיבות לכך היא ייצור הסרוטונין בחשיפה לשמש. הסרוטונין הוא מוליך עצבי המיוצר במח, אשר משפיע על מצב הרוח ומוביל להרגשה טובה. רבים מאיתנו מבלים שעות רבות במהלך היום בתוך מבנים סגורים. חוסר החשיפה לשמש מוביל לירידה ברמות הסרוטונין בדם ומכך לירידה במצב הרוח.
אחת ההשפעות של אכילת שוקולד היא הגברת ייצור הסרוטונין ובכך שיפור מצב הרוח.

רוצים להימנע מכמיהה עזה למתוק? היחשפו יותר לשמש (לא לשכוח להיות חכמים בשמש  )

7.חיים משעממים / אכילה רגשית

אורח החיים הלחוץ והתובעני שרובנו חיים בו, מוביל אותנו לרגעי משבר רבים של שעמום (אין הכוונה לחוסר מעש), לחץ וחרדה.
אם איננו מוצאים את הזמן לפעילויות מרגיעות/מהנות אנו עלולים להפר את האיזון הרגשי.
במצב שכזה, באופן אוטומטי וכמעט בלתי נשלט, משהו בתוכנו יחפש משהו מהיר וזמין שיספק לו כמה רגעים של הנאה.
אכילת המתוקים מובילה לייצור מוגבר של סרוטונין אשר משפר את מצב הרוח שלנו ומספקת כמה רגעים של טעם טוב והנאה.

רוצים להימנע מכמיהה עזה למתוק? פנו זמן בלו”ז המאוד עמוס שלכם ובצעו פעילות מהנה ומרגיעה כדרך קבע כמו יוגה, סרט טוב או זמן איכות עם בן או בת הזוג.
8.המנעות ממתוקים

אנשים רבים אשר רוצים לרזות מאמינים שעל מנת להצליח בתהליך עליהם להמנע מאכילת מתוקים, מחשש שלא ידעו לשים לעצמם גבול ויכניסו לגופם יותר מדי קלוריות.
לצערנו, העולם אינו משתף פעולה עם החלטה זו ואנו מוצאים עצמנו ערנים לכל פיתוי הסובב אותנו (פרסומות בטלוויזיה, קונדיטוריות מפתות…), וכתוצאה מכך מפתחים כמיהה למתוקים אשר מתגברת עם הזמן.

רוצים להמנע מכמיהה עזה למתוק? דאגו לאכול בכל יום מנה קטנה ומדודה של המתוק שאתם אוהבים. רוצים עוד? נסו להתאפק וזכרו שמחר אתם תאכלו מזה עוד פעם. קצת מנחם, לא?

אשמח לשמוע מה דעתך בתגובות למטה

רונית ציוני

רונית ציוני היא דיאטנית קלינית בריאטרית, מומחית לטיפול בהשמנה ואכילה רגשית. רונית מגיעה לתחום מניסיונה האישי בהתמודדות רבת השנים עם עודף המשקל והדיאטות הבלתי פוסקות.

כתיבת תגובה